tirsdag 5. februar 2008

Kart 1:1

Jeg leser nå et teori og metod kurs og i den anledningen vil jeg dele med meg et lite utdrag fra Kjeldstadli boken "Det förflutna är inte vad det en gång var".

"Lewis Carroll, författaren til Alice i underlandet, har berättat en historie om de tyske kartograferna. De är, som bekant, mycket skickliga. Dessa idealistiske människor strävar efter att göra sitt hantverk fullkomligt och försöker göra en karta i skalan 1:1. De upptäcker emellertid då kartan är färdig att den inte kan vecklas ut trots att den är nästan perfekt. Kartan över Tyskland kommer at täcka Tyskland. Den skickligaste kartritaren får då idén att låta Tyskland bli kartan över Tyskland. Den har rätt storlek, dessutom blir träden av riktig trä, och det går att klättra i bergen"

Da kom jeg på tanken: Hva om man legger Tyskland kartet over Polen, eller i Saudi-Arabia. Det hadde vært litt artig. Eller hva om man tok litt av Paris og la den over Kåfjord. Kanskje på Spåkenes. Og så tar man litt av Kåfjord og legger den i Paris. Tenk for et vakkert lappeteppe verden kunne blitt!

1 kommentar:

Anonym sa...

HAHAHAHA, GENIALT!!!

//Pierre